U večnom gradu – Fontana di Trevi

Imala sam zadovoljstvo da Rim posetim u proleće, kada je najlepši, kada ozeleni sedam brežuljaka na kojima je izgrađen i kad se na gradskim trgovima zacrvene muškatle i azaleje. Tada se u punom sjaju šepure stotine renesansnih palata, baroknih trgova, fontana i antičkih građevina, zbog kojih je Rim i dobio naziv Večni Grad. 

Rim je, između ostalog, poznat i kao grad fontana. Ima ih oko 300 na gradskim ulicama i trgovima. Jedna od najlepših i najpoznatijih je Fontana di Trevi. Fontana di Trevi je naziv dobila po istoimenom trgu na kojem je izgrađena u XVIII veku. Izgradnju fontane, koja u kompoziciji ima boga Neptuna koji upravlja kočijom, naručio je papa Klement XII. Pored Neptuna su postavljene i dve skulpture. Skulptura sa leve strane predstavlja bogatstvo, ona sa desne predstavlja zdravlje, a voda u fontani simbolizuje more čiji je bog Neptun. Visoka je 25,9 metara i široka 19,8 metara. Arhitekta fontane je bio Nikola Salvi.

Ova rimska Fontana napaja se iz akvadukta Aqua Virgo, koji vodu dovodi iz izvora udaljenog dvadesetak kilometara od Rima i koji napaja mnoge druge fontane u Rimu.

     

Fontana je dostigla veću popularnost zahvaljujući filmu Frederika Felinija “La Dolce Vita”, u kojem glumica Anita Ekberg uskače u fontanu.

Postoji legenda vezana za Fontanu di Trevi. Prema verovanju, ko ubaci u nju jedan novčić sigurno će ponovo doći u Rim. Novčić se baca preko desnog ramena, leđima okrenutim prema fontani. Ako je želja vezana za udaju ili ženidbu, onda treba ubaciti dva novčića. Godišnje se iz fontane Di Trevi prikupi oko tri miliona evra. Italijani su skoro svaki kamen svoga grada pretvorili u turističku atrakciju, i to naplaćuju uz ljubaznost i osmeh.

 (Photos by Razmisljanka)

 

17 thoughts on “U večnom gradu – Fontana di Trevi

 1. Mudrice znam da je Rim grad fontana, znam i da si se lepo provela, znam da je na tvojim fotkama trebalo videti neke lepote grada, ali ja ne videh ni jednu od ove druge lepote’ jer znam sve sem ko je ova božanstvena lepojkica sa slike, ako nije uvredljivo ili nekulturno da to pitam :) A šta ćeš muška posla, ja ne bi bi ja kad nebi turio nos gde mu nije mesto, al ne mogah izdržati a kompliment ne udeliti. :)

   

   • Mudrice ma nije to veliki nos toliko da zaklanja vidike,ihihi, da je takav ja sad ovde nebi video ništa sem ove divne cure, nego je ona stvarno jako lepa pa zato nisam primetio na slikama jel se radnja dešava u Rimu ili Parizu, ili uopšte i nije grad u pitanju.ihihi

    Šalim se, naravno a pogledaću i taj drugi članak, ako joj preneseš moje komplimente (uh a nikad nisam bio ucenjivač, a vidi me sad,ihihi), nisam čak ni duks primetio iako sam Partizanovac. Malo sam ovih dana pogubljen ,više nego obično,umem ja tako s vremena na vreme :)

    Izvini na mojoj iskrenosti, ali ja ne umem da sakrijem ništa, ni kad mi se nešto svidi ni kad mi se ne svidi, ali nisam mislio zaista ništa loše, a znam da ćeš biti ponosna čuti da neko za tvoju ćeru kaže neku lepu reč, jer u tome nema ništa nepristojno, zar ne?  Odoh sada da čitam ovu tvoju novu priču, ako me u međuvremenu ne linčuješ zbog ove izjave :)

    p.s ali samo da znaš da ću tada upotrebiti skriveni adut, a to je tvrdnja: da je sigurno lepa na mamu, pa će ti onda biti žao da me izgrdiš i prebiješ’ :)

 2. Krenula ja u taj Rim, pa u Fontanu… koju sam  znala iz filma  Tri pare u fontani… lepa je nije da nije, alli gleda u  radnju sa božanstvenim  cipelama…

  Gvirnula  ja  u vodu fontane, , vidim  narod  baca  pare za sreću… Kako ja nikad nemam  previše para, ja bacila moje u radnju, a oni mi dali  predivne čizmice… Da nije onaj  na granici  hteo da mi ih uzme, ili bar da naplati carinu bio bi to srećan doživljaj…Ovako sam  tulila i plakala, ne dam  moje čizmice…i šta će carinarnik…pusti me i ode da juri neke  drogeraše :))

Оставите одговор