Drago kamenje – malahit

Verovanje u uticaj dragog i poludragog kamenja i plemenitih metala na ljudsku sudbinu vuče korene iz davnih vremena. Čovek je oduvek izrađivao amajlije i talismane, kojima je pokušavao da privuče pozitivne uticaje i otera negativne.

U astrologiji se svakoj planeti i sazvežđu pripisuje određeni dragi kamen ili plemeniti metal, koji odražava određene osobine u skladu sa pojedinim horoskopskim znakom. Pravilno izabrano drago kamenje može ne samo doneti sreću onome ko ga nosi, već i zaštiti od negativnih uticaja.

MALAHIT zbog izuzetne lepote zovu i „paunov kamen“. To je kamen nade i pouzdanosti, a svom vlasniku poklanja sreću, sklad i ravnotežu u ljubavnom odnosu. Boja mu je jasno zelena, sa blago talasastim prugama.

Malahit je poznat od davnina, kada je otkriven u planinamam južnog Irana, u čuvenim rudnicima cara Solomona. Ipak, jedinstven po valerima boja i teksturi je uralski malahit, poznat širom sveta. Zato se smatra „ruskim kamenom“. U Rusiji 18. veka, malahit je smatran draguljem, i od njega su pravljeni ukrasni predmeti i nakit, čak i dugmad za odeću. Posebnom tehnikom „ruskog mozaika“, od malahita su napravljeni kamini i zidovi u Sali malahita u Zimskom dvorcu (Ermitaž), u Sankt Peterburgu, kao i koloni u oltaru Isakijevskog sabora.

Ime malahit je verovatno nastalo od grčke reči „malakos“ – mekan, zbog njegove slabe tvrdoće. Po drugoj verziji, ime potiče od grčkog „malache“ – slez, po boji slezovog lista.

  

Malahit je zbog svoje male tvrdoće korišćen u starom Egiptu, 4000 god. p.n.e. za spravljanje kozmetičkih sredstava i šminke za oči. U starom Rimu i Grčkoj, od njega su pravili amulete koji donose zdravlje, uspeh u poslu i ljubavi. Samleven u prah, u starom Egiptu i Rimu koristio se i kao boja za oslikavanje zidova. U srednjem veku su ga smatrali zaštitnikom od veštica i drugih opasnosti, koje vrebaju decu, a korišćen je i kao lek.

U legendama iz plemena Maja, malahit je bio „ključ do srca“, a za šamane i vračeve indijanskih plemena malahit je bio „ogledalo duše“, jer menja boju u zavisnosti od raspoloženja. Ko je negativno raspoložen, ne bi trebalo da ga nosi.

  

Za malahit se veruje da je snažan zaštitnik dece. Kažu da nosioca štiti od nesreća i da štiti putnike. Malahit se koristi da poveća uspeh u poslu i zaštiti od neželjenih poslovnih veza.

Smatra se kamenom trgovaca i veruje se da predmeti od malahita stavljeni u sve ćoškove prodavnice, banke ili firme, privlače klijente. Legenda kaže da malahit može učiniti čoveka nevidljivim, a onaj koji pije iz čaše od malahita, može da razume jezik životinja. Pročišćava i na duhovnom nivou, razvija nesebičnost, uspostavlja ravnotežu, smanjuje strah i nesanicu.

  

Prema astrološkim tumačenjima, malahit odgovara znaku Jarca, zbog odlučnosti i istrajnosti. Mogu da ga nose Vage, kojima daje privlačnost i originalnost, zatim Bikovi i Lavovi, ali se ne preporučuje Škorpijama, Devicama i Rakovima.

 

22 thoughts on “Drago kamenje – malahit

  1. Razmišljanka, iskreno me je lepota ovok kamička oduševila, a još sam i vaga, ihihi. Ali pošto ti znaš da ja ne mogu komentarisati ništa napisano plavim slovima s početka članka,ihihi, pomenuću ovo pisano zelenim slovima.

    Eto toliko sam istraživao o Egiptu a nisam znao od čega su pravili zelenu boju za šminku i dr. Dakle još sam nešto i naučio. Otac mi je bio prošle godine u Sankt Peterburgu ali mi ne reče vide li i ovog zelenbaća :)

    Meni se najviše svidelo ovo „ključ do srca“. a i šta bi drugo, ihihi

Оставите одговор