Drago kamenje – malahit

Verovanje u uticaj dragog i poludragog kamenja i plemenitih metala na ljudsku sudbinu vuče korene iz davnih vremena. Čovek je oduvek izrađivao amajlije i talismane, kojima je pokušavao da privuče pozitivne uticaje i otera negativne.

U astrologiji se svakoj planeti i sazvežđu pripisuje određeni dragi kamen ili plemeniti metal, koji odražava određene osobine u skladu sa pojedinim horoskopskim znakom. Pravilno izabrano drago kamenje može ne samo doneti sreću onome ko ga nosi, već i zaštiti od negativnih uticaja.

MALAHIT zbog izuzetne lepote zovu i „paunov kamen“. To je kamen nade i pouzdanosti, a svom vlasniku poklanja sreću, sklad i ravnotežu u ljubavnom odnosu. Boja mu je jasno zelena, sa blago talasastim prugama.

Malahit je poznat od davnina, kada je otkriven u planinamam južnog Irana, u čuvenim rudnicima cara Solomona. Ipak, jedinstven po valerima boja i teksturi je uralski malahit, poznat širom sveta. Zato se smatra „ruskim kamenom“. U Rusiji 18. veka, malahit je smatran draguljem, i od njega su pravljeni ukrasni predmeti i nakit, čak i dugmad za odeću. Posebnom tehnikom „ruskog mozaika“, od malahita su napravljeni kamini i zidovi u Sali malahita u Zimskom dvorcu (Ermitaž), u Sankt Peterburgu, kao i koloni u oltaru Isakijevskog sabora.

Ime malahit je verovatno nastalo od grčke reči „malakos“ – mekan, zbog njegove slabe tvrdoće. Po drugoj verziji, ime potiče od grčkog „malache“ – slez, po boji slezovog lista.

  

Malahit je zbog svoje male tvrdoće korišćen u starom Egiptu, 4000 god. p.n.e. za spravljanje kozmetičkih sredstava i šminke za oči. U starom Rimu i Grčkoj, od njega su pravili amulete koji donose zdravlje, uspeh u poslu i ljubavi. Samleven u prah, u starom Egiptu i Rimu koristio se i kao boja za oslikavanje zidova. U srednjem veku su ga smatrali zaštitnikom od veštica i drugih opasnosti, koje vrebaju decu, a korišćen je i kao lek.

U legendama iz plemena Maja, malahit je bio „ključ do srca“, a za šamane i vračeve indijanskih plemena malahit je bio „ogledalo duše“, jer menja boju u zavisnosti od raspoloženja. Ko je negativno raspoložen, ne bi trebalo da ga nosi.

  

Za malahit se veruje da je snažan zaštitnik dece. Kažu da nosioca štiti od nesreća i da štiti putnike. Malahit se koristi da poveća uspeh u poslu i zaštiti od neželjenih poslovnih veza.

Smatra se kamenom trgovaca i veruje se da predmeti od malahita stavljeni u sve ćoškove prodavnice, banke ili firme, privlače klijente. Legenda kaže da malahit može učiniti čoveka nevidljivim, a onaj koji pije iz čaše od malahita, može da razume jezik životinja. Pročišćava i na duhovnom nivou, razvija nesebičnost, uspostavlja ravnotežu, smanjuje strah i nesanicu.

  

Prema astrološkim tumačenjima, malahit odgovara znaku Jarca, zbog odlučnosti i istrajnosti. Mogu da ga nose Vage, kojima daje privlačnost i originalnost, zatim Bikovi i Lavovi, ali se ne preporučuje Škorpijama, Devicama i Rakovima.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 thoughts on “Drago kamenje – malahit

 1. Razmišljanka, iskreno me je lepota ovok kamička oduševila, a još sam i vaga, ihihi. Ali pošto ti znaš da ja ne mogu komentarisati ništa napisano plavim slovima s početka članka,ihihi, pomenuću ovo pisano zelenim slovima.

  Eto toliko sam istraživao o Egiptu a nisam znao od čega su pravili zelenu boju za šminku i dr. Dakle još sam nešto i naučio. Otac mi je bio prošle godine u Sankt Peterburgu ali mi ne reče vide li i ovog zelenbaća :)

  Meni se najviše svidelo ovo „ključ do srca“. a i šta bi drugo, ihihi

  • Ramzes, i ja sam vaga. Za vage je, inače, namenjen opal, o kome sam već pisala. Poštujem tvoje mišljenje i ne smeta mi. U ovim tekstovima o kamenju svako može da nađe nešto što mu se dopada. Postoje i zdravstveni aspekti, ali o tome namerno neću da pišem.

   U svakom slučaju, ono što nije sporno je da su mnogo lepi. :-)

 2. E znaci moj je!!! Odgovara mom horoskopskom znaku!

  Ti me uvek obradujes postovima o kamencicima, inace ih jako volim, mada nije da imam bar jedan :/ Tek ove godine sam pronasla prodavnicu,u tunelu kod Palate Albanije ali nikako da odem i proverim da li mogu sebi da priustim jedan :D

  • Kissy, za svaki znak ima više kamenčića, a ja odaberem koji mi se najviše sviđa, tako da može da dođe i do ponavljanja znakova.

   Je l’ ova prodavnica u podzemnom prolazu? Čula sam i za jednu u Lominoj. Mogle bismo malo bolje da se informišemo, pa da razmenimo informacije. :-)

   • Super je sto ce da se znakovi ponavljaju, spremicu jednu torbu da mogu svo to kamenje uvek da nosim sa sobom :D

    Jeste, u podzemnom je, ali uvek kada prolazim tuda zurim, i nikako da svratim i vidim sta tacno imaju. A za tu u Lominoj nisam znala. Bas cu da se raspitam gde su sakrivene sve te prodavnice pa cu da ti javim!

Ostavite odgovor