Drago kamenje – opal

Verovanje u uticaj dragog i poludragog kamenja i plemenitih metala na ljudsku sudbinu vuče korene iz davnih vremena. Čovek je oduvek izrađivao amajlije i talismane, kojima je pokušavao da privuče pozitivne uticaje i otera negativne.

U astrologiji se svakoj planeti i sazvežđu pripisuje određeni dragi kamen ili plemeniti metal, koji odražava određene osobine u skladu sa pojedinim horoskopskim znakom. Pravilno izabrano drago kamenje može ne samo doneti sreću onome ko ga nosi, već i zaštiti od negativnih uticaja.

 OPAL je dragulj koji tokom čitave istorije ne prestaje da oduzima dah svojom čudesnom iskričavom igrom boja, jedinstvenom na svetu i za koji kažu da je lep kao greh. Pred misterioznim opalom čovek ostane začuđen čudesnim nebeskim fenomenima – dugama, vatrometima i munjama, koji se pokreću u njegovim dubinama.

      

Postoje dve vrste opala – plemeniti (dragi), sa sposobnošću isijavanja duginih boja i poludragi, koji nema tu osobinu i od koga je tek nedavno počeo da se proizvodi nakit. Kristalni opal je proziran, blistavih boja i u njemu su vidljivi svi slojevi boje. Kod mlečnog ili bisernog opala boje se razlivaju i variraju u zavisnosti od ugla posmatranja. Vatreni opal može biti žut, narandžast i jarkocrven. Najzanimljiviji i najskupoceniji je crni opal, čija osnova je crna, teget ili tamnosiva, a iz sebe isijava bojama sveg drugog dragog kamenja.

    

Arapi su govorili da je ovaj kamen sa „munjom“ u sebi stigao sa neba i da predstavlja „sidro nade“. Njegovu lepotu je rimski istoričar Plinije Mlađi okarakterisao kao kombinaciju ostalog dragog kamenja: „U njemu gori vatra rubina, blistavi purpurni sjaj ametista i zeleno more smaragda“. Stari Grci su verovali da opal svog vlasnika čini vidovitim. Kleopatra je navodno nosila ovaj kamen da bi privukla pažnju Marka Antonija.

Opal zvan orfanus nalazio se u kruni careva Rimskog carstva, a za njega se pričalo da izgleda kao da se čist beo sneg presijava crvenim bojama vina. Smatralo se da ovaj opal čuva kraljevsku čast. Opal se nalazi i u krunskim draguljima Francuske. Napoleon je Žozefini poklonio divan primerak ovog kamena, nazvan „Troja u plamenu“.

  

Opal je cenjen i u srednjem veku, kada je bio znan kao oftalmios, ili kamen za oči, zbog verovanja da je dobar za vid. Neki su verovali da uticaj opala na vid čini njegovog nosioca nevidljivim za druge. Zato su ga cenili lopovi, kao i dame i gospoda koji su želeli diskreciju. Plavuše su nosile ogrlice od opala da bi se njihova kosa prelivala zlatastim bojama sunčevih zraka. Tokom srednjeg veka verovalo se da promena intenziteta boje opala ukazuje na dobro ili loše zdravlje njegovog nosioca.

  

Zato što u sebi sadrži boje svog drugog kamenja, opal ima veliki energetski naboj. Koristi se radi zaštite u doba negativnog uticaja zvezda. Izaziva spontane reakcije svog nosioca, pokreće nove ideje, stimuliše entuzijazam i deluje kao magnet za novac ili mušterije u nekom poslu. Kažu da donosi ljubav, ali samo vernim ljubavnicima, dok nevernima donosi zlu kob. Vrlo je duhovan i omogućuje uvid u nevidljivi svet. Posmatrajući opal, navodno, mogu se dobiti natprirodne moći, posebno u sferi predviđanja događaja ili pogađanja neizvesnih činjenica. Povećava zanimanje za umetnost.

Postoje i verovanja da opal, navodno, ima i negativno delovanje, jer to što sjaji u svim bojama kod nekih ljudi izaziva strah, a tvrdi se da je u tim bojama Bog ovekovečio sedam smrtnih grehova.

 

Opal je kamen čija je energija pojačana u oktobru i zato donosi sreću rođenima u tom mesecu, a vezuje se za zodijački znak Vaga.

 

32 thoughts on “Drago kamenje – opal

Оставите одговор